Eleven
Menu

Tech Talks@ Eleven

Kennis opdoen en delen is een belangrijk component van ons bedrijfs-DNA. Kennis doen we op middels bezoeken aan conferenties, het werk in onze projecten en vooral ook tijdens onze maandelijkse Innovation Days. Kennis opdoen is leuk, maar kennis delen is nog leuker. Het zorgt ervoor dat je jezelf nog verder in een onderwerp gaat verdiepen en de gesprekken na afloop van een presentatie geven vaak ook goede nieuwe inzichten. Daarom organiseren we ieder kwartaal bij Eleven een 'Tech Talks @ Eleven' Meetup. Deze Meetups staan open voor iedereen die interesse heeft in de onderwerpen die gepresenteerd worden. De presentaties worden gegeven door medewerkers van Eleven of ons zusterbedrijf Opserve, maar geregeld zijn er ook externe sprekers.

Event-Driven Serverless architectuur

Op donderdag 16 februari was het tijd voor alweer onze zesde Tech Talks @ Eleven. Op het programma stonden twee presentaties. Joey Visbeen trapte de Meetup af met een presentatie over een Event-Driven Serverless architectuur waarmee we bij Eleven een koppeling tussen Jira en Productive hebben gemaakt. Deze koppeling is ingericht met behulp van Serverless AWS services, waaronder Lambda, SQS, SNS, EventBridge en DynamoDB. Doordat de Lambda functies alleen actief zijn als er data tussen de applicaties uitgewisseld moeten worden, is er een zeer kostenefficiƫnte oplossing neergezet. De schaalbaarheid van de Lambda's zorgt ervoor dat de data snel van Jira naar Productive kan worden overgezet. De infrastructuur is door Joey opgezet met behulp van CDK, de Infrastructure as Code tooling van AWS. Joey heeft ons uitleg gegeven over de architectuur, de inrichting in CDK en ook over enkele uitdagingen die hij tijdens het project is tegengekomen. De presentatie werd door Joey afgerond met een demo van de koppeling.

Artificial Intelligence

Na de pauze was het de beurt aan Carlo, die een presentatie gaf over de inzet van Artificial Intelligence bij het ontwikkelen van code. De afgelopen maanden hebben we bij Eleven met meerdere tools getest om er ervaring mee op te doen. Na een inleiding over hoe AI werkt, kwamen achtereenvolgens AI tools als ChatGPT, Dall-E, Stable Diffusion, Github Copilot, AWS Codewhisperer, IntelliCode, Tabnine, Codeium, CodeGeex, Difflblue Cover en AWS CodeGuru voorbij. Daarbij vertelde Carlo over de eigenschappen, voor- en nadelen van de verschillende tools en de ervaringen die er binnen Eleven zijn opgedaan met het werken met deze tools. De conclusie is dat ondanks dat deze tools nog niet altijd een volledig betrouwbaar resultaat geven en ze je soms als developer een beetje in de weg kunnen zitten, er zeker situaties zijn waarin deze tools je kunnen helpen om oplossingen sneller te realiseren. Het is wel belangrijk om de suggesties goed te controleren, maar dat doe je als het goed is ook als je voorbeelden van StackOverflow kopieert, toch? Carlo ging ook nog in op privacy en security aspecten en welke tools er zijn om AI in projecten voor klanten in te zetten. Na afloop was er nog een goede discussie over auteursrechten, een onderwerp waarvan we af moeten wachten in welke richting de ontwikkelingen gaan.

Het was weer een geslaagde avond, die af werd gesloten met nog wat kennisuitwisseling tijdens de borrel.

In mei gaan we onze volgende Tech Talks @ Eleven Meetup organiseren. Je kan je aanmelden voor onze Meetup groep op www.meetup.com/eleven-community/ om op de hoogte gehouden te worden van onze evenementen. Heb je zelf een onderwerp wat je tijdens een van onze Meetups zou willen presenteren? Laat het ons weten! Onze Meetup community telt inmiddels meer dan 100 leden met een aantal trouwe en enthousiaste bezoekers die brede interesse hebben in technische onderwerpen.

Ben jij er de volgende keer ook bij op onze Meetup?