EffectieveInnovatie
Als developer blijf je leren
Bij Eleven besteden we ±10% van onze tijd aan opleiding, innovatie en kennisdeling. Dit doen we onder meer door het houden van Innovation Days. Iedere laatste donderdag van de maand is het zover. Deze dag werken alle medewerkers bij Eleven niet aan lopende projecten, maar aan vernieuwing, ofwel innovatie.
Als developer is het altijd heerlijk om op deze Innovation Day je uren stuk te slaan op een nieuw frontend framework (Svelte) of het onderzoeken van een nieuwe aanpak van techniek (Reactive Programming i.c.m. Spring). Als team, bedrijf maar ook als klant wil je daar graag van profiteren, maar hoe doe je dat effectief?
Innovatie met een doel
Wat je doet met je tijd voor innovatie moet een doel hebben, concreet en helder. Het is bij Eleven het doel dat alles van toegevoegde waarde is voor ons en onze klanten. Als het van toegevoegde waarde is voor Eleven of onze teams, dan profiteren onze klanten automatisch mee. Innoveren mag echter ook een persoonlijk (neven-)doel hebben.
Stel je bent Front-end developer en je wilt een nieuw framework uittesten, zoals bijvoorbeeld Svelte. Voor Eleven en haar klanten heeft dat in eerste instantie het doel kennis te vergaren over het framework om zo ook te kunnen beoordelen of het van toegevoegde waarde kan zijn.
Maar jij als developer zelf wil ook graag Svelte onderzoeken, het heeft namelijk de potentie dat je efficiënter kan gaan werken (meer voor elkaar met minder code == Svelte). Als developer krijg je voldoening door bij te kunnen dragen aan het grotere geheel, hoe geweldig is het dan als je meer kan bijdragen met minder effort? Dit geeft de innovatie ook een helder persoonlijk doel waar de developer enthousiast van wordt en naartoe kan werken. Het motiveert en geeft energie om hier mee bezig te mogen zijn.
Maar wat als je faalt in je innovatie?
Falen mag
Als blijkt dat het framework geen toegevoegde waarde heeft en er is geen werkende Proof-of-Concept uit voortgekomen, dan kan dat voelen als falen. We hebben immers geen toegevoegde waarde kunnen creëren, toch?
Voor innovatie is het belangrijk om te onderstrepen dat dit soort falen juist gewenst is. Je leert van dit falen namelijk heel veel. Je leert dat dit framework niet van toegevoegde waarde is en we er vanaf moeten blijven. Zo zullen we altijd (onderbouwd) de juiste keuzes in frameworks kunnen maken ter ondersteuning van de te maken applicaties. Daar bovenop kun je de lessons learned documenteren en delen met je collega’s zodat zij niet dezelfde “fout” maken.
Bij Eleven zetten we onze kennis uiteen in een presentatie voor onze collega’s om duidelijk te maken wat er is geleerd. In het geval van Svelte zullen we een uiteenzetting zien of en waarom we het framework wel/niet moeten gaan gebruiken. Dit doen we elke week op onze demo-friday - daar heeft elke week een medewerker de gelegenheid om zijn inzichten te delen.
Op deze manier omgaan met innovatie is niet gebruikelijk in de IT sector, maar bij Eleven geloven we erin dat dit kan zorgen voor meer innovatie aangezien je altijd resultaat hebt, ook als een innovatie “faalt”.